Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Żninie


Idź do treści

Wiem co jem...

GALERIA > 2017

Dnia 11 kwietnia 2017r. w Zespole Szkół Niepublicznych w Gąsawie przeprowadzono zajęcia edukacyjne z zakresu znakowania produktów spożywczych. Omówiono zagadnienia dotyczące: warunków przechowywania żywności, regulacji prawnych w zakresie znakowania żywności, wartości odżywczej produktu, żywności GMO, produktów ekologicznych, produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego, substancje wzbogacające dodawane do żywności, a także znakowania jaj, produktów regionalnych i tradycyjnych. Ponadto uczniowie mieli okazję rozszyfrować kilka symboli zawartych na etykietach produktów spożywczych tj. przekreślony kłos, light, produkt probiotyczny, pasteryzacja (HTST), sterylizacja momentalna (UHT) i dozwolone substancje dodatkowe - E.


AKTUALNOŚCI | KIEROWNICTWO | DO POBRANIA | KOMUNIKATY | GALERIA | KONTAKT | Mapa witryny


Podmenu:


Powrót do treści | Wróć do menu głównego